Den amerikanske dominansen i Formel 1

En dominant aktør i motorsporten

Amerikanerne er kjente for sitt forhold til motorsport og da gjerne raske fartøy. Vi kjenner alle til de amerikanske bilene, og hvordan disse gang på gang fremstilles som muskelbiler. Ser en på Formel 1 feltet i dagens verdensmesterskap, så vil det derimot være lite som vitner om at amerikanerne lager raske biler. Det eneste amerikanske innslaget er Haas F1 Team, men de bruker ikke engang en amerikansk Formel 1-bil. Altså står det ganske dårlig til med den amerikanske bestanden av raske motorer innenfor denne sporten. Det står derimot langt i fra i stil med den historien USA faktisk har hatt innenfor denne sporten. Hadde en amerikaner deltatt i dag, så hadde nok Unibet gitt deg gode odds på seier til han. Selv om amerikanerne bare har hatt to verdensmestere, Phil Hill (1961) og Mario Andretti (1978), så har deres motorer fra Ford vunnet flere mesterskap enn de fleste kan tenke seg. Totalt 13 mesterskap har det blitt på den amerikanske bilprodusenten, og de har vært en dominant aktør i denne motorsporten over årene.

Et dypdykk i Ford sin Formel 1 historie

Det skulle ta 18 år innen sporten før Ford fikk sitt første gjennomslag. I 1968 skulle Graham Hill, uten noen som helst tvil, ta tittelen overlegent med Ford sin motor under Team Lotus. Faktisk skulle dette virkelig bli gjennombruddet for Ford, og de tok også de påfølgende 7 titlene, noe som til den dag i dag er rekord i antall titler på rad for en bilprodusent innen denne sporten. Det sier alt om hvilken dominant aktør Ford var i denne sporten. Ford skulle også vinne 5 av de neste åtte titlene før deres utvikling bremset opp. Mens sporten ble mer og mer populær i Europeiske land som Tyskland, så skulle utfordrerne bli mange. Ironisk sett var det nettopp tyskeren Michael Schumacher som med sitt første verdensmesterskap i Formel 1 skulle vinne det som er blitt Ford sin siste tittel til nå. Det er ufattelige 24 år siden den gang, og en har ikke sett så altfor mye til amerikanerne innen sporten siden den gang.

Fremtiden for Amerikansk Formel 1

Kanskje kan mye av forklaringen på Ford sitt fravær innen Formel 1 stamme fra det frafallet USA fikk i interesse innen sporten. Motorsport som NASCAR og andre fartsfylte, motorbrummende sporter tok helt over i statene. Ikke siden Scott Speed deltok i 2007 har USA hatt en fører på touren, og Speed sto ikke akkurat helt opp til navnet sitt heller. Haas F1 Team har derimot store ambisjoner om å få inn en Amerikansk fører, og da kan det fort bli interessant for amerikanske bilprodusenter slik som Ford å komme inn på banen igjen. Det hele handler om interesse, og da gjelder det å ha gode førere for hånd som faktisk vinner løpene.

En spådom for årets sesong

Selv om ingen amerikanere er med enda, så byr fortsatt sporten på spenning og dramatikk. Mye drittslenging og spennende dueller har vært nøkkelordene de senere årene. Det har stått mellom Hamilton og Vettel for det meste, men med noen andre innslag her og der. Er du riktig lur, så bruker du litt tid på å analysere og sette deg mål innen tipping for neste sesong. Hvem vet, kanskje kommer det en ny herre på toppen og setter en Amerikansk standard på kvaliteten?