Sjåførene bak rattet i Formel 1 er som superhelter. De må ha skjerpede sanser og reagere raskt. Samtidig må de tåle store påkjenninger, og risikerer ofte livet på veien mot sluttstreken. Allikevel er de fleste av dem i utgangspunktet helt vanlige mennesker. Så hvordan kommer man seg fra olabilen til å sitte bak rattet til en utrolig Formel 1-bil? Vel, det kan du oppdage i denne artikkelen.
En kostbar lidenskap
De aller færreste har råd til å konkurrere i Formel 1. Grunnen til dette er at alt fra utstyr og kjøretøy til påmeldinger til prestisjetunge konkurranser er meget kostbart. Bilene er spesialutviklet, og ofte tilpasses de sjåføren som skal kjøre dem. Joda, det fins noen rikinger som tar seg råd til alt som trengs, men de aller fleste av disse har Formel 1 mer som en hobby enn som karriere. Penger kan nemlig ikke kjøpe talent.
Så hvordan får man sponsorer? Først og fremst må man overbevise om at man har talent. Når den delen er overstått, må man oppføre seg som en skikkelig selger og selge seg inn. Store stjerner har ofte et eget team som tar seg av denne biten, men før man kommer dit står man på egne ben. Så la oss ta en titt på hvordan man kommer i gang med sporten.
Fra karting til Grand Prix
Veien til toppen er som kjent lang, men alle må jo begynne et sted. I motsetning til andre idrettsgrener, har ikke Formel 1 noen junior-liga eller lignende. Faktisk må utøverne som regel gjennom flere mindre grener før de kommer seg opp på profesjonelt nivå. Prinsippet er det samme, nemlig å komme raskest mulig i mål. Kjøretøyene er derimot ganske forskjellige.
Karting og Formel Ford
Denne sporten går også under tilnavnet Formel K. Kartene ligner biler, men mangler alt som har med karosseri og komfort å gjøre. Selv om karten ser enkel ut, har det skjedd store utviklinger den siste tiden, og mange kommer opp i utrolig fart. Det fins flere ulike kjøretøy for de forskjellige klassene, og de kommer også i flere prisklasser. Billig er det ikke, men et godt sted å begynne for å vise hva man er god for. Også andre bilmerker, som BMW og Renault, har sine egne Formel-serier.
Klassen over karting heter Formel Ford fordi alle bilene er fra samme produsent. Bilene ser ut som skikkelige formelbiler, men er litt lettere. Mange racersjåfører begynte her. Noen kjente navn er Michael Schumacher og Mika Häkkinen.
GP3, Formel 3 og GP2
Disse grenene er mer seriøse, og kjøretøyene er også tyngre og mer potente. I disse løpene har sjåførene muligheten til selv å velge karosseri og hvordan motoren skal være satt sammen. I GP2 og GP3 er alle karosseriene fra den italienske produsenten Dallara. I disse seriene er det hovedsakelig yngre sjåfører som konkurrerer. De har et håp om å vise hva slags talent de har, og en dag komme seg helt til Formel 1. Formel 3 og Formel 1 er det alle drømmer om. Formel 1-bilene kan skreddersys helt fritt og etter sjåførens ønske.
Racing-sporten er med andre ord som et stigespill, og man må innom flere for å komme til toppen. Dersom du ønsker å begynne med racing, bør du være sikker på at dette er det du vil. En fremtid som Formel 1-mester krever tålmodighet, iver og ikke minst penger.